Щоб розкуштувати пиво, професійні сомельє діють за тими ж правилами, що і з іншими напоями. Майже. У дегустації пива є свої нюанси, знаючи які можна відрізнити якість компонентів напою, його свіжість, а також оцінити зусилля, витрачені на його приготування. І доповнити смак знанням, щоб не просто пити пиво, а ще й цікаво про нього розповідати.
- Келих. Використовуйте спеціальний дегустаційний келих, розширений по центру і звужений до верху. Наприклад, келих коньячного типу, в якому аромат пива розкривається найкращим чином.
- Температура напою. 10-12 градусів - ось золота середина. У холодному пиві не так чути негативні запахи і присмаки, так що їх буде важко визначити. У більш теплому пиві губляться тонкі аромати. З іншого боку, є сорти, створені для того щоб втамувати спрагу, і їх можна і потрібно пити крижаними. Наприклад, світлі лагери. Зверніть на це увагу при покупці.
- Підготовка до дегустації. Перш ніж почати процес, утримайтеся на деякий час від гострих страв, куріння і використання парфумів. Щоб сприймати смак і аромат максимально об'єктивно. Також постарайтеся позбутися від зайвого шуму і налаштуйте освітлення, щоб оцінити колір і повністю зануритися в свої відчуття.
- Стиль. Обов'язково дізнайтеся заздалегідь стиль оцінюваного напою. Якщо ви наш клієнт, запитайте у продавця або ж подивіться на сайті. Згодом ви зможете визначати з сотень сортів свій улюблений, і захоплено досліджувати відтінки смаку від різних виробників.
- Колір. Використовуйте білий аркуш паперу як фон. Помістіть перед ним келих з пивом. Можете також підсвітити його ліхтариком.
- Аромат. При оцінці аромату спочатку повільно вдихніть його. Це буде так званий "перший ніс", який не завжди дає повну картину. Тому трохи покрутіть келих і вдихніть ще раз.
- Смак. Щоб розкуштувати пиво, його обов'язково потрібно проковтнути, на відміну від вина. Справа в тому, що на корені язика знаходяться рецептори, які відповідають за гіркоту - важливу складову смаку пива.
- Оцінка відчуттів. Для більш повної оцінки смакових відчуттів "покатайте" пиво по ротовій порожнині. Можливо, ви відчуєте характерне для деяких сортів поколювання на поверхні язика.
- Порядок дегустації. Рухайтеся від легких сортів з мінімальним вмістом алкоголю до більш міцних, щільних і насичених сортів. Підвищуйте градус, простіше кажучи. Смак знімається шматочками білого хліба, галетним печивом або ковтком води.
- Висновки. При дегустації пива важливо не поспішати, а прислухатися до відчуттів, і тільки потім робити висновки, адже багато сортів відкривають свої секрети не відразу. Будьте готові до несподіваних емоцій.
Якщо ви будете слідувати цим правилам, в ваш побут непомітно увійдуть такі слова, як тіло, післясмак, тон, другий план, ІПА, ІБУ і інші пивні терміни. Використовувати їх до ладу - привілей, доступний обраним, а також читачам BeerBox і відвідувачам сайту hophey.ua.