Для кожного любителя пінного завжди знайдеться саме ТЕ пиво, але як не крути, є основні критерії, які є важливими при виборі напою. По-перше, це насичений смак та особливий аромат. По-друге, кристально бурштиновий колір світлих або темних відтінків, з чаруючими бульбашками, які піднімаються з дна келиха. По-третє, це відмінна атмосфера і душевні розмови, які неминучі при зустрічі за келихом пінного. Але погодьтеся, що ця картинка буде незавершеною, якщо не буде білосніжної піни, що покриває тільки що розлите по келихах улюблене пиво.

Навіщо ж пиву піна?

Нехай життя піни і коротке, але його вже точно можна назвати яскравим та навіть корисним. Адже шапка з піни важлива складова пивної культури.

Варто зазначити, що для кожного сорту, стилю і навіть виду пива характерна своя піна. Її особливості, пористість, консистенція, стійкість та щільність обумовлені рецептурою кожного окремого виду пива. Для пшеничних сортів характерна білосніжна довго не спадаюча об'ємна піна, а що стосується класичного лагера, то його навіть традиційно подають у високому вузькому клиновидному спеціальному келиху, для того, щоб побачити як на стінках залишається так зване бельгійське мереживо навіть після того, як келих повністю порожній.


Пиво с пеной

Корисність піни

Відмінний смак і неповторний аромат пива зберігається навіть після розливу його по келихах завдяки піні. Експерти, які роками захоплені пивом, за зовнішнім виглядом його піни можуть розповісти багато про напій навіть до дегустації. Ще в далекі середні століття в Чехії з'явилася традиція оцінювати пиво по його піні. Чеські пивовари вважали, що гарне пиво відрізняється густою монолітною піною сметанної консистенції, без бульбашок та ідеально білого кольору. Способи оцінити піну були різні: на неї дули та дивилися на реакцію і розглядали візерунки, які залишалися від піни на келихах.

Як утворюється піна

Логічно, що цей процес безпосередньо залежить від газованості пива, тобто кожен сорт в складі містить певну кількість вуглекислого газу, який у вигляді бульбашок виділяється з напою. При відкритті пляшки з пивом в неї надходить кисень, за рахунок чого порушується баланс тиску, а бульбашки вуглекислого газу з останніх сил прагнуть повернути рівновагу, тому активно виділяються з пива. По дорозі наверх з дна і стінок келиха бульбашки забирають з собою аромат улюбленого бурштинового напою, що складається з хмельових і зернових нот та весь цей букет в повній мірі концентрується і розкривається в пивній піні.

Незважаючи на те, що життя піни дуже коротке, за ті миті, поки вона на вершині келиха, вона здатна надихати на цікаві плідні думки - перевірено на собі.