Все що ви хотіли знати про живе пиво
Незважаючи на те що вивіска з цим терміном зустрічається буквально на кожному розі, багато людей до сих пір не знають, що значить живе пиво. Оскільки такого поняття не існує в технічних регламентах, дати чітке визначення досить важко. Кожен виробник вкладає в нього щось своє. Давайте ж разом розберемося в питанні, яке пиво прийнято називати живим.
Отже, почнемо з самого поширеного варіанту відповіді. Як правило, цей термін використовується для непастеризованого пива. Пастеризація застосовується для подовження терміну придатності напою і стабілізації. Його нагрівають до певної температури, при якій знищуються мікроорганізми, а потім знову охолоджують. Процес названий на честь Луї Пастера, який і встановив, що при короткочасному впливі високої температури збільшується біологічна стабільність, і при цьому не порушуються смакові характеристики. Завдяки цьому відкриттю ми з вами сьогодні можемо пити пиво без консервантів з терміном придатності до 180 днів (в той час як термін придатності живого пива набагато меньше).
До речі, у деяких людей виникає питання, чим відрізняється живе пиво від нефільтрованого. Як ви вже, напевно, здогадалися, це два принципово різних процеси. Під фільтрацією розуміють відділення зважених часток, дріжджових клітин і мікроорганізмів. У XIX і першій половині XX століття використовували для цього спеціальну фільтрмасу, але на сьогоднішній день її практично витіснив кільзегур (руда, в складі якої кремнієві панцири одноклітинних водоростей). І хоча процеси різні, мета у них одна: підвищити стійкість напою.
Чому пиво живе. версія №2
Іноді під цим терміном також мають на увазі пиво живого бродіння (bottle conditioned beer). Якщо ви любитель крафта, то, ймовірно, зустрічалися з таким типом напоїв. Йдеться про метод карбонізації пива. Деякі його види газують штучно, як воду або лимонад. У герметичну ємність додають CO2, щоб з'явилися пивні бульбашки.
Якщо продавець або офіціант говорять вам, що пиво витримано в пляшках, то тут справа зовсім інакша. Замість штучного насичення напою газом CO2 процес відбувається природним шляхом. Зараз буде хвилинка теорії про саме бродіння. Під час цього процесу вуглеводи, переважно моно- і дисахариди, зброджуються дріжджами, в результаті чого виробляється етанол і вуглекислий газ. Завдяки цьому, до речі, ми з вами сьогодні можемо не тільки пити пиво, вино і міцні напої, але ще і їсти смачний дріжджовий хліб.
Так ось, коли в пиві після розливу по пляшках залишається трохи цукру і дріжджів, процес триває. Дріжджі знову «виробляють» алкоголь і вуглекислий газ, але діватися останньому вже нікуди, тому CO2 розчиняється в напої, газуючи його. Таке пиво ідеально підходить для витримки і дозріває, як хороше вино. Тільки переливати його краще плавно, оскільки на дні пляшки залишається осад, який може потрапити до вас у келих.
До слова, за допомогою аналогічного методу виробляють дорогі ігристі вина. Традиційний «шампанський метод» (фр. Méthode champenoise) полягає в тому, що вино набуває усіма улюблені бульбашки безпосередньо в пляшці, бродіння продовжується вже після розлиття. Цей метод досить трудомісткий і дорогий, тому багато виробників використовують метод Шарма. За його технологією вторинна ферментація відбувається у великих цистернах, а потім вино розливається в пляшки під високим тиском (до 3,5 бар). Грубо кажучи, відбувається та ж штучна карбонізація, що і в пиві. До речі, те саме знамените «Радянське шампанське» теж робилося за методом Шарма.
Живе пиво: користь і шкода
Чим корисно живе пиво? В першу чергу багато експертів відзначають високий вміст вітамінів В1 і В2, причому в формі, легкої для засвоєння. Також всього 300 мл пива поповнюють денний запас фолієвої та нікотинової кислот. Але і це ще не все. Японські вчені стверджують, що воно може оберігати від вікових змін в мозку, а також пригнічувати дію канцерогенів, тим самим в якійсь мірі захищаючи від раку. Вчені з Америки заявляють, що користь живого пива полягає також в його здатності знижувати ризик виникнення каменів у нирках. Тільки не забувайте, що рекомендується випивати не більше 0,5 літра в день для чоловіків і на більш 0,33 для жінок.
Шкода живого пива полягає, в першу чергу, в тому, що це все-таки алкогольний напій, який може викликати залежність при регулярному вживанні. Також надмірне вживання негативно впливає на роботу серцево-судинної системи, нирок, печінки та інших внутрішніх органів. Втім, все це відносяться не тільки до живого, а й до всіх алкогольних напоїв в цілому.
Живе розливне пиво - в чому секрет популярності
Сьогодні в інтернеті можна знайти безліч позитивних відгуків про живе пиво. Але в чому ж секрет такого приголомшливого успіху? Насправді відповідь вас може трохи розчарувати. Своєю популярністю цей вид напою зобов'язаний не стільки своїм корисним властивостям або доброму смаку, скільки гарній роботі маркетологів.
Суть маркетингової кампанії полягає в тому, що «живе» протиставляється продукції великих виробників. Мовляв, магазин живого пива пропонує вам натуральний напій, а всі великі компанії - хімію в пляшці. Дуже часто намагаються впливати на старше покоління розповідями про те справжнісіньке радянське пиво, яке скисало на третій день. Будь-який експерт вам скаже, що це вже точно не можна вважати плюсом напою, швидше за все цей факт говорить про порушення технології або санітарних норм на виробництві. Але експертів на всю країну лише кілька десятків, а ось людей, які раді обманюватися і платити за сорти живого пива, - десятки тисяч.
Більш того, роблячи ставку виключно на живе, ви фактично позбавляєте себе можливості пити шедеври зарубіжних виробників. Без пастеризації та фільтрації який-небудь смачний американський крафт просто не доїде до України, встигнувши скиснути ще на середині шляху. Живе дуже вимогливо до умов зберігання, тому пийте його або в пабі при броварні, або переконайтеся, що воно зберігалося в холодильнику, і термін придатності ще не закінчився.
Знайте, що кожен раз, коли ви шукаєте, де купити живе пиво, в світі радіє один маркетолог. А разом з ним тішуться власники заводів, які радісно підхопили цей тренд і непогано заробляють на ньому. Так що не гайте часу на вирішення питання, живе чи неживе пиво перед вами, просто шукайте той сорт, який припадає вам до смаку, і отримуйте задоволення від кожного келиха.