Як вариться пиво на сучасних заводах: інгредієнти та технології
У світі дуже багато любителів пива, але ось тих, хто знає, як виготовляють пиво, невелика кількість. Навколо того, як робиться пиво, витає безліч міфів, велика частина з яких взагалі позбавлена підстав. Якщо ви хочете дізнатися, чи дійсно пиво роблять з порошку - ця стаття для вас. Звичайно, все, що ми розповімо - досить умовно. Бувають і сорти без хмелю, і елеві дріжджі, які працюють при «лагеррних» температурах. Проте для більшості видів пива все-таки діють одні й ті ж правила.
Історична довідка: як робили пиво наші предки
Пиво - один з найдавніших напоїв, відомих людству. Найстарішим слідам пива, які виявили археологи, приблизно 5-5,5 тисяч років. Залишки цього напою знайшли в стародавньому Шумері (сучасна територія Іраку). Пиво було популярним по всьому світу: і в Стародавньому Єгипті, і в Месопотамії, і в Стародавній Греції. Більш того, пивоварінням займалися не тільки на тих землях, де вирощували пшеницю, овес, просо, ячмінь або жито, а й, наприклад, у Древньому Китаї, де для нього використовували рис.
Час минав, світ змінювався, і в Середньовіччя виробництво пива перемістилося в монастирі. Ченцям вдалося вдосконалити рецепт. За рахунок додавання хмелю, який використовували в якості консерванту, значно збільшився термін придатності (в стародавні часи пиво, як правило, потрібно було випити протягом дня, інакше воно псувалося).
У наші дні більшість пивоварів використовує рецепти XIX століття, незначно змінюючи і вдосконалюючи їх. На щастя, покращилася сама технологія: сьогодні за допомогою сучасного обладнання і сучасних інгредієнтів можна готувати відмінний напій як на заводі, так і у себе вдома. Ви і самі можете спробувати, як варять пиво на власній кухні.
Як готується пиво - основні інгредієнти улюбленого напою
Якщо ви великий шанувальник крафта, то напевно знаєте, що сьогодні в пиві можна знайти все, що завгодно: фрукти, ягоди, каву, шоколад, зефір, карамель, спеції, а також кріп, піцу, свинячий жир, бичачі яйця, скорпіонів і місячні мінерали. Як то кажуть, фантазія не знає меж. Тим не менше, більшість сортів пива виробляються з чотирьох класичних інгредієнтів, до яких відносяться:
-
Вода. Ви не повірите, але найчастіше пиво одного стилю, вироблене на різних заводах, значно відрізняється за смаком саме через воду. Так-так, сумарний обсяг інших компонентів може становити всього 3%, в той час як все інше - це вода. Кожна пивоварня вибирає своє джерело: хтось використовує добре очищену спеціальними фільтрами водопровідну воду, хтось має доступ до свердловин, криниць і джерел, а деякі і зовсім збирають дощову воду. Тому пивовару дуже важливо знати хімічний склад, і навіть якщо він далекий від ідеалу, завжди можна провести спеціальні процедури: кип'ятіння, фільтрацію, дистиляцію і багато інших. Як бачите, пивовару мало бути ентузіастом, доводиться виступати і в ролі хіміка, який повинен знати лужність, жорсткість, мінеральний склад і рН води і розуміти, як вони впливають на смак кінцевого продукту.
-
Хміль. Хвилинка біології. Хміль - багаторічна рослина, яка живе 20-30 років, і має чоловічі і жіночі квітки (ті самі тичинки і маточки, які все пам'ятають зі шкільних уроків). Так ось, для пивоваріння використовуються тільки жіночі. Квітки виростають в супліддя, які завдяки характерному зовнішньому вигляду називаються «шишками». У їх складі 200-300 різних елементів, які можна поділити на такі групи: альфа- і бета-кислоти (відповідають за гіркоту і виступають в ролі антисептика), дубильні речовини (терпкий смак) і ефірні масла (відповідають за аромат і смак). Саме масло визначає, які нотки ви будете відчувати в пиві: деревні, земляні або трав'янисті. Сьогодні ви можете зустріти такі види хмелю, як мокрий, цільнолистовий, гранульований, порошковий або навіть екстракт.
-
Солод. Його можна назвати «душею» пива, оскільки саме солод здебільшого відповідає за смак, колір, аромат і тіло напою. У ньому містяться ферменти, що переробляють крохмаль в зброджуваний цукор, який згодом і стає спиртом і вуглекислим газом. Отже, що ж таке солод? Це висушене зерно злаків, які частково проростили. Використовуються різні культури: частіше це ячмінь, але буває жито або пшениця. Поряд з основними видами солоду існують також спеціальні, до яких відносяться популярні підсмажені карамельні сорти. Залежно від рецепта при варінні можуть використовувати від одного до семи-восьми різних видів солоду.
-
Дріжджі. Саме дріжджі відповідають за переробку цукру в спирт, виступаючи ключовим компонентом більшості алкогольних напоїв. Але і тут не все так просто: кожен штам робить свій вплив на смак і аромат пива. Більш того, в залежності від поведінки дріжджів і температури ферментації їх ділять на елеві та лагерні. Елеві ферментують пиво при температурі 10-25°C в верхній частині сусла, а лагерні - при температурі 1-15°C в нижній частині. При цьому варто відзначити, що при «холодному» бродінні утворюється менше побічних продуктів, тому у лагерів більш чистий смак, а ось при високій температурі під час бродіння утворюються ефіри і феноли, які дарують пиву аромат і смак фруктів і прянощів.
Як зараз роблять пиво - все, що ви хотіли знати про створення улюбленого напою
Ми не будемо давати вам рецепти пива або розповідати про всі нюанси, які можуть виникнути в процесі того, як виробляється пиво на великих або маленьких заводах. Всі ці подробиці є в спеціальних книгах для пивоварів. Отже, як виробляють пиво? Ось основні етапи:
-
Все починається з солоду. Як ми вже писали, велика частина пива вариться з ячменю, який готують спеціальним чином. Його пророщують, сушать (на цьому етапі і з'являються темні сорти завдяки карамелізації цукру під час смаження), видаляють паростки, а потім за допомогою дробарки подрібнюють на різні фракції: лушпиння, борошно і крупу. Втім, цей етап можна упустити, оскільки багато виробників пропонують уже готовий для використання солод.
-
Затирання. Затор, який представляє собою змішаний в певній пропорції з водою солод, нагрівають при постійному помішуванні. Цей процес може тривати годинами і називається він затиранням затору. Все це потрібно для того, щоб зруйнувати солодовий крохмаль до цукрів і отримати сусло після фільтрації затору від солодового жмиху.
-
Час хмелю. Готове сусло вариться одну-дві години з додаванням хмелю. Саме на цьому етапі пиво отримує свій смак і аромат, при цьому випадає осад, і випаровуються непотрібні компоненти.
-
Whirlpool. Ні, це не бренд пральної машинки і не магічне заклинання пивоварів. Так називається спеціальний резервуар, в якому пиво знову фільтрується, на цей раз вже від залишків солоду і хмелю. Спеціальна вихрова ванна збирає осад на дні, і його потім зливають.
-
На сцену виходять дріжджі. Сусло охолоджують до необхідної температури і перекачують в бродильний резервуар, в процесі чого воно насичується киснем. Потім додається певний вид дріжджів, і починається період очікування, який може зайняти тиждень, а може і цілий рік.
-
Фільтрація і пастеризація. Ви, мабуть, знаєте, що фільтрується не всі пиво, деякі сорти пропускають цю стадію. Проте якщо це передбачено за технологією, використовуються різні фільтри і сепаратори, що дозволяють отримати абсолютно прозорий напій. Після цього пиво проходить карбонізацію і розливається по пляшкам або кегам, а зайвий кисень, що потрапив в пляшки, прибирають, так як він шкодить напою. Також, якщо це передбачає рецептура, пиво пастеризується під впливом температури, щоб знищити в ньому мікроорганізми.
-
Контроль якості. Не забувайте, коли мова йде про те, як роблять пиво на великих заводах, без лабораторії і постійних досліджень напою на різних стадіях не обходиться. Фахівці контролюють кожну стадію приготування, щоб ви отримали ідеальний напій.
Сподіваємося, цей текст допоміг вам розібратися в основах того, як робиться пиво насправді. Тепер у вас є можливість блиснути своїми знаннями за келихом улюбленого напою, а також розвінчувати міфи про пивоваріння, які ви, швидше за все, нерідко чуєте від своїх знайомих. І не забувайте, що головна стадія виробництва пива - це його дегустація, і таке важливе завдання лягає саме на ваші плечі.