best-hazy-ipa-breweries-los-angeles.jpg

India Pale Ale, по-нашому індійський блідий ель - пиво, здатне перевернути уяву про напій навіть у тих, хто любить його давно і безповоротно. В ароматі IPA можна почути те, чого зовсім не чекаєш: диня, персик, цитрус, хвоя, манго і так далі. При цьому воно гірке і часто має високий відсоток алкоголю. І аромат, і гіркота досягається тільки класичним поєднанням води з дріжджами, солодом і різними видами хмелю.

Далі за всіх в темі IPA просунулися американці, але європейці та британці їх впевнено наздоганяють. У нашій країні до недавнього часу було досить важко знайти пиво цього стилю, і це міг бути тільки імпортний продукт. Зараз же у нас з'явилися і зміцніли свої крафтового пивоварні, чиє пиво здатне збуджувати уяву і смакові рецептори.

India Pale Ale в деталях

23473_1_640px.jpg

Хоч в назві й вказана Індія, країною походження цього стилю з сильним охмелінням стала Британія. У 19 столітті тисячі британських підданих в процесі колонізації Індії знемагали на чужому материку від води поганої якості й туги за домом. Кращим нагадуванням про батьківщину стало пиво, яке змогло вижити після тривалого транспортування завдяки підвищеному вмісту хмелю у порівнянні зі звичайними елями.

Пивні історики та біргіки вже понад 20 років ведуть суперечки щодо походження IPA. Є тільки один незаперечний факт:

  • Вперше цей термін з'явився у 1829 році в одній з газет Австралії з позначкою про те, що пиво створили пивовари з англійського міста Бертона десятьма роками раніше.

Цілком можливо, що незабаром пивні історики знайдуть нові факти, і ми з вами дізнаємося про походження цього унікального стилю щось несподіване.

Охмеління в дії

IPAs-HopCones_1200pix.jpg

Суть IPA стає зрозумілою, якщо розібратися в загальному процесі охмеління пива. Якщо хміль додають на початку варіння, вдається отримати більшу гіркоту, але менш виражений аромат, а якщо в кінці - відбувається зворотне. При виготовленні IPA пивовари експериментують з типами хмелю і додають його на будь-яких етапах.

Смак і аромат індійського блідого еля безпосередньо залежить від додавання певного типу хмелю - гіркого, ароматичного або універсального. Пивовар може використовувати тільки ароматичні сорти, і отримати відповідний продукт. Або ж додати хміль вже після варіння, і доповнити процес так званим "сухим охмеління". Крім того, останнім трендом є додавання свіжого хмелю замість традиційного висушеного.

Познайомитися з IPA, розкуштувати фантазії пивоварів з усього світу і здивувати близьких ви можете в магазинах Море Пива, щомісяця з'являються нові крафтові сорти, серед яких IPA частий гість.