Як правильно пити пиво - секрети і поради досвідчених сомельє

На сьогоднішній день в світі налічується близько 20 тисяч пивоварень, від гігантів, на яких припадає близько 80% усього виробництва, до маленьких крафтових, що випускають кілька сортів на рік. Зрозуміло, при такій кількості пропозицій і при настільки активному розвитку нових стилів стає важко йти в ногу з часом і запам'ятовувати, що ж характерно для того чи іншого пива. Часом здається, що вам як мінімум потрібно мати професійний сертифікат Master Cicerone, щоб відчути нотки кінської попони в напої. На щастя, сьогодні у всіх нас є вільний доступ майже до всієї інформації, і з дегустації ніхто не робить секрет. Якщо вам цікаво, як правильно випивати пиво, ми із задоволенням дамо вам кілька слушних порад.

Найважливіше - вибір правильної посуду

пивні келихи

Багато порад в інтернеті про те, як треба пити пиво, починаються з розливу. І тут у людини виникає питання: а куди ж його наливати? Вибір келиха - це дуже важливий нюанс для правильної дегустації пива, адже вам потрібно максимально повно відчути аромат. Згадайте, якою позбавленою смаку здається їжа, коли ви застуджені і у вас закладений ніс. Аромат дуже важливий для правильного сприйняття смаку, тому пиву потрібно створити всі умови. Якщо у вас немає бажання збирати всю колекцію пивних келихів, для дегустації майже всіх стилів ідеально підійде звичний всім тюльпан. Його звужена до верху форма дозволяє зібрати аромат і направити його прямо у ваші рецептори. Важлива деталь: не дивлячись на привабливий вид заморожених келихів, нижча температура заважає пиву розкритися, тому тримати їх в морозильній камері попередньо не варто. Це саме можна сказати і про напій: він не повинен бути крижаним, а деякі стилі і зовсім смачніші, коли подаються кімнатної температури.

Наливати пиво - ціла наука

Наливати пиво - ціла наука

У деяких пабах за окрему плату або в рамках якогось заходу гості можуть відчути себе барменом на один день. І якщо спочатку було гостю здається, що немає нічого складного в розливі пива по келихах, то до кінця вечора його думка кардинально змінюється. Вам важливо знати про пиво дві речі: який у нього осад, і як воно піниться. Піна (в тих стилях, де вона є, звичайно) стає свого роду захистом для пива: вона допомагає зберегти аромат і бульбашки максимально довго, наливають її товщиною в два пальці.

Пиво з осадом

Говорячи про осад, відзначимо, що він необхідний в деяких стилях (наприклад, в вітбірах і вайсбірах), але найчастіше вам краще втратити пару мілілітрів напою, ніж зіпсувати його повністю. Якщо пиво витримувалося в пляшках, і ви бачите на дні осад, наливайте повільно і акуратно, щоб він не потрапив до вас в келих. Що ж стосується розливного, то це прекрасний спосіб спробувати напій таким, яким задумав його пивовар. Сьогодні на заводах кеги ретельно очищають, а лінії подачі виготовлені з використанням кращих технологій, так що побоюватися вам нема чого.

Зовнішність не головне?

піднесіть стакан до світла і ретельно його огляньте

За зовнішнім виглядом оцінюють не тільки людей, а й пиво. Тільки через один погляд на келих ви можете припустити, в якому стилі воно зварено. Перед тим, як правильно пити пиво, на нього потрібно правильно подивитися. Оцінюють все: колір, щільність і стійкість піни, прозорість, карбонізацію, відтінок. Щоб краще зрозуміти, піднесіть стакан до світла і ретельно його огляньте.

Як відчути аромат пива найкращим чином

Як відчути аромат пива найкращим чином

Аромат може вдарити вам в ніс, а може бути ледве помітним. Для початку піднесіть пиво до носа та зробіть вдих. Бульбашки в піні і в тілі мають частки, які надають пиву його аромат, тому злегка збовтайте напій, а потім знову понюхайте. Деякі сомельє використовують техніку бладхаунда, роблячи три швидких вдихи між видихами біля краю склянки. Потрібен більш насичений аромат? Тоді при обертанні накрийте келих долонею, так вдасться зібрати більше запахів.

Спробуйте відчути будь-які тонкі ноти: кава, шоколад, карамель, спеції, фрукти, квіти, трави, злаки тощо. Яке воно, ваше пиво? Квіткове? Фруктове? Копчене? Пахне воно землею, як трав'янисте поле, або, скоріше, як соснові ліси? Чи є затхла шкіряста нота від використання диких дріжджів? Домінанти хмелю або солоду?

І найважливіше правило! Кожна людина відчуває запахи по-своєму, тому не зациклюйтеся і не турбуйтеся, якщо раптом в описі пива вам обіцяли аромат банана, а ви явно відчуваєте апельсин. Це не помилка, це особливість сприйняття.

Найприємніша стадія - як потрібно пити пиво

як потрібно пити пиво

Дивитися і нюхати - це, звичайно, добре, але ж стаття називається "Як правильно пити пиво», тому пора вже перейти до самої приємної частини дегустації. Ніяких маленьких ковточків! Наберіть в рот достатній обсяг напою, який дозволить омити всі ваші рецептори. Спробуйте як би пополоскати рот, щоб відчути смак і його зміну з плином часу. І тільки через кілька секунд ви можете проковтнути пиво. Так, саме проковтнути, не потрібно використовувати плювальницю, бо в іншому випадку ви не зможете оцінити післясмак.

Для чого усі ці складнощі? Звичайно, щоб встигнути відчути всі нюанси. Тільки так ви зможете визначити, щільне пиво або легке, поколює воно язик, або карбонизація слабка, кругла гіркота або в'язка. Також розуміючи, як вживати пиво, ви відчуєте весь спектр відтінків: все може починатися з тропічних фруктів або сосни, переходити в солодові смаки, що нагадують печиво, і закінчуватися гіркотою цитрусової шкірки. Залежно від інгредієнтів, смак може зникнути моментально, а може залишатися в роті ще кілька секунд. Потім почекайте трохи і виконайте те ж саме вдруге, адже напій може відкритися для вас по-новому.

Як правильно дегустувати пиво так само, як професіонали

BJCP

Пиво - це вже давно не тільки популярний і знаменитий макро-лагер. Крафтовий рух принес небачену кількість нових стилів і смаків, але для того, щоб оцінити напій, вам необхідно знати, як виявляти і оцінювати смаки і аромати. Ніхто не розбирається в цьому краще, ніж учасники Програми сертифікації суддів пива або BJCP. BJCP є некомерційною організацією, яка сертифікує пивних суддів. Вона виникла в 1985 році і в даний час має більше 3000 суддів, які судять пивні заходи по всьому світу. Ці люди знають свою справу і розуміють, як оцінювати пиво. Звичайно, якщо ви хочете стати справжнім профі, вам теж варто пройти курс і отримати сертифікат. Але якщо ви просто хочете поглибити свої знання, наші поради допоможуть вам правильно оцінити будь-яке пиво і навчитися отримувати від нього максимум задоволення.