Перші свідчення існування пивоваріння в Україні:
-
На Русі при розкопках у Верхньому Городищі були знайдени відбитки ячменю та знаряддя пивоварів.
-
У древніх літописах згадується "перевар” - міцний напій, приготований з пива і меду.
-
Відомо також, що пивоваріння процвітало при Ярославі Мудрому.
-
У часи Івана III пиво разом з хлібним вином продавалось у царських закладах для пиття.
-
Після 10 століття пиво почали називати “солод”, згадуючи його у першій збірці законів “Руська Правда”.
-
Готували “солод” не лише помісники, а й монахи Києво-Печерської Лаври, Михайлівського та інших монастирів. Отже сміливо можемо стверджувати, що в Україні були свої трапісти.
Збереглися записи про продаж горілки, пива і вина в київських шинках поруч з Львівськими, Печерськими і Золотими воротами, поруч з горою Киселівка і з Подільським ринком з середини 17 століття. Тоді відро горілки коштувало 86 копійок, відро вина до 50 копійок, а відро пива - всього 17 копійок.
Паралельно мирському розвивалося пивоваріння при монастирях. Був створений навіть офіційний наказ, який регламентував якість компонентів пива і містив рекомендації для виготовлення напою.
Загальноприйнятий факт, що перший великий пивний завод на території сучасної України було відкрито у Львові у 1715 році, коли він входив до складу Австро-Угорської імперії. У Києві пивні фабрики почали відкриватись в середині 18 ст. Причому відкривались вони одна за одною, а об'єми виробництва рахували сотнями тисяч відер.
Починаючи з 19 ст. у київських пивоварів почали з'являтись серйозні конкуренти з інших регіонів. Заводи тих часів називали іменами власників або ж номерами, наданими губернською управою. У 20 ст. були засновані найбільші пивоваренні заводи нашої країни у Києві (“Оболонь”), Чернігові (“Десна”) та в Миколаєві ("Янтар”). А у 21 ст. у нас почало стрімко развиватись крафтове пивоваріння, і це найцікавіша частина історії. Котру ми продовжимо у наступних оглядах.