З давньоанглійського stout перекладається як гордий і відважний. Починаючи з 15 століття це слово набуло іншого значення - міцний. Так називали будь-яке темне пиво з високим відсотком алкоголю. І тільки в кінці 18 століття ірландський пивовар Артур Гіннес підібрав свій ідеальний рецепт пива з добре обсмаженого солоду, з паленим смаком і кавовим післясмаком, позначив його як окремий стиль і дав йому назву "стаут". З тих пір так називаються тільки подібні гіннессівському темні ельові сорти пива.
У класичній рецептурі існує 8 видів стаута.
- Кавовий (Coffee Stout). Готується на основі обсмаженого дочорна солоду, завдяки якому і досягається аромат кавових зерен. Іноді пивовари додають в рецепти каву різних видів для посилення смаку. Якщо вам цікавий цей сорт, рекомендуємо спробувати Mikkeller Kaffestout.
- Російський імператорський стаут (Imperial Russian Stout). Катерині II свого часу так сподобався імпортний британський стаут, що вона видала спеціальний указ, за яким його повинні були постачати до двору. Це зігріваюче пиво з густою консистенцією, помітною спиртовою складовою, нотками родзинок і запеченої смородини. Якщо вам цікавий цей сорт, рекомендуємо спробувати De Molen Heaven And Hell, Nogne O Cellarmans Reserve.
- Шоколадний стаут (Chocolate Stout). Щоб досягти аромату какао-бобів, який відрізняє цей вид, темний солод піддають особливому обсмажуванню і доводять до темно-коричневого кольору.
- Ірландський стаут (Irish Stout). Гірке, добре проспиртоване пиво з суворим англійським характером.
- Стаут закордонного типу (Foreign Extra Stout). Так позначали сорти, які йшли на експорт в далекі країни, в тому числі і тропічні. Щоб продовжити термін зберігання, їх робили більш концентрованими і щільними. Іноді такі стаути називають "тропічними".
- Вівсяний стаут (Oatmeal Stout). Цей вид стаута готується до сезону з додаванням вівсяної крупи для додаткової солодкості та збагачення аромату. Кількісний вміст вівсянки іноді сягає 10%. Особливий аромат вівса в поєднанні з добре обсмаженим солодом у такому пиві дає присмак кави з вершками і молочного шоколаду. Якщо вам цікавий цей сорт, рекомендуємо спробувати Rogue Shakespeare Stout.
- Сухий стаут або ірландський сухий стаут (Dry Stout). Суворий смак ірландського з меншим вмістом алкоголю. З таким пивом гурмани їдять устриці і морепродукти.
- Молочний або солодкий стаут (Sweet Stout / Milk Stout). Абсолютно інший смак в порівнянні з класичним ірландцем. До складу входить лактоза, яка допомагає збалансувати гіркоту і надати оксамитову солодкість. У смаку є схожість із солодким еспрессо. Якщо вам цікавий цей сорт, рекомендуємо Jet Black Heart Brewdog і Havrestout Nogne O.
Виділяють окремо устричний стаут з характерною кислинкою і пряним, фруктовим ароматом. Він легший і слабше піниться.
Його величність Стаут з різних кінців землі і під різні настрої доступний у нас в магазині Море Пива.