Щоб розкуштувати пиво, професійні сомельє діють за тими ж правилами, що і з іншими напоями. Майже. У дегустації пива є свої нюанси, знаючи які можна відрізнити якість компонентів напою, його свіжість, а також оцінити зусилля, витрачені на його приготування. І доповнити смак знанням, щоб не просто пити пиво, а ще й цікаво про нього розповідати.

  1. Келих. Використовуйте спеціальний дегустаційний келих, розширений по центру і звужений до верху. Наприклад, келих коньячного типу, в якому аромат пива розкривається найкращим чином.
  2. Температура напою. 10-12 градусів - ось золота середина. У холодному пиві не так чути негативні запахи і присмаки, так що їх буде важко визначити. У більш теплому пиві губляться тонкі аромати. З іншого боку, є сорти, створені для того щоб втамувати спрагу, і їх можна і потрібно пити крижаними. Наприклад, світлі лагери. Зверніть на це увагу при покупці.
  3. Підготовка до дегустації. Перш ніж почати процес, утримайтеся на деякий час від гострих страв, куріння і використання парфумів. Щоб сприймати смак і аромат максимально об'єктивно. Також постарайтеся позбутися від зайвого шуму і налаштуйте освітлення, щоб оцінити колір і повністю зануритися в свої відчуття.
  4. Стиль. Обов'язково дізнайтеся заздалегідь стиль оцінюваного напою. Якщо ви наш клієнт, запитайте у продавця або ж подивіться на сайті. Згодом ви зможете визначати з сотень сортів свій улюблений, і захоплено досліджувати відтінки смаку від різних виробників.
  5. Колір. Використовуйте білий аркуш паперу як фон. Помістіть перед ним келих з пивом. Можете також підсвітити його ліхтариком.
  6. Аромат. При оцінці аромату спочатку повільно вдихніть його. Це буде так званий "перший ніс", який не завжди дає повну картину. Тому трохи покрутіть келих і вдихніть ще раз.
  7. Смак. Щоб розкуштувати пиво, його обов'язково потрібно проковтнути, на відміну від вина. Справа в тому, що на корені язика знаходяться рецептори, які відповідають за гіркоту - важливу складову смаку пива.
  8. Оцінка відчуттів. Для більш повної оцінки смакових відчуттів "покатайте" пиво по ротовій порожнині. Можливо, ви відчуєте характерне для деяких сортів поколювання на поверхні язика.
  9. Порядок дегустації. Рухайтеся від легких сортів з мінімальним вмістом алкоголю до більш міцних, щільних і насичених сортів. Підвищуйте градус, простіше кажучи. Смак знімається шматочками білого хліба, галетним печивом або ковтком води.
  10. Висновки. При дегустації пива важливо не поспішати, а прислухатися до відчуттів, і тільки потім робити висновки, адже багато сортів відкривають свої секрети не відразу. Будьте готові до несподіваних емоцій.

Якщо ви будете слідувати цим правилам, в ваш побут непомітно увійдуть такі слова, як тіло, післясмак, тон, другий план, ІПА, ІБУ і інші пивні терміни. Використовувати їх до ладу - привілей, доступний обраним, а також читачам BeerBox і відвідувачам сайту hophey.ua.